Scoil: Dún-dá-radharc (uimhir rolla 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Chorcaí
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí a lán piseóga ag muinntir na h-Éireann fadó. Bíodh ádh nó mí-ádh ag baint le laetheannta fé leith dar leó
    Níor mhaith le aon duine tosnuighadh ar thig nuadh do thógaint ná troscán d'aithriú isteach i dtig nuadh Dia Luain
    Do chreididís leis go mbeadh mí-ádh acha mar a coimeadaidís cuid do na prátaí síl go dtí Aoine an Chéasta
    Deirtear leis go mbeadh mí-ádh ar aoinne a phósfadh Dia h-Aoine agus nách ceart ingne do ghearradh acht chómh bheag an lá san.
    Do cheap na sean-daoine gur mí-ádhmhárach an rud é an chéad deatach a bheith suas an simné acha maidin Lae Bealtaine ar eagla go scuabfaidís rath na bliadhna leó
    Ní raibh puinn bríghe leis na piseóga san agus níl aoinne ag cur aon t-suim ionta le fada.
    Cáit Ní Bhrúin