School: Dún-dá-radharc (roll number 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Chorcaí
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. Ní chaithidís bróga fadó go mbeidís dhá bhliadhain déag d'aois. Bhíodh a gcosa chómh cruaidh annsan ó bheith ag suibhal ar na bóithre go mbféidir leo rinnce a dhéanamh ar thor aitinn. An t-uisce a níghtí na cosa ann roimh dul a chodladh dhóibh caithtí amach é mar chreididís nár cheart an t-uisce sin do choimeád istigh i gcaitheadh na h-oidhche. Bheadh eagla ortha roimh na púcaí a leighéid do dhéanamh.
    Bróga buinn-adhmaid a chaithidís fadó agus nuair a bhíodh na mná ag dul go dtí an margadh thógaidís a mbróga na lámha go dtí go mbeadh síad cómhgarach do'n bhaile mór. Lá amháin, bhí scata ban ag dul go dtí an margadh le chéile agus a mbróga na lámhaibh acu. Thuit duine achu a chos i gcoinnibh cloiche agus do ghearr sí í agus dubhairt sí "Tá áthas orm anois ná raibh mo bhróga orm"
    Siobhán Ní Bhuachalla
    Ráth Luíoch Theas, Co. Chorcaí