Scoil: Dún-dá-radharc (uimhir rolla 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Chorcaí
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Fadó chuir Párlamint Shasna dlíghe i bhfeidhm a rádh gur ba cheart do fheirmeoirí na h-Éireann an deichíu cuid de gach rud a fhásann ins an bhfeirm a dhíol dos na Protustúnaigh.
    Do eitigh feirmeoirí Bhaile Mhúirne é do dhíol. Tháinig na Saighdiúirí amach go Baile Mhúirne cun na ba do thógaint uaithi agus do throid na feirmeoirí leó. Bhí na siaghdiúirí ró-maith dóibh. Do thug Naomh Gobnait cabhair dos na feirmeoirí. Bhí a lán beacha aice agus do leig sí amach iad agus do chealg siad na saighdiúirí agus ritheadar as an áit gan na ba.
    Maighréad Ní Bhuachalla
    Ráth Luíoch Theas, Co. Chorcaí