Scoil: Dún-dá-radharc (uimhir rolla 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Chorcaí
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'airigh sé go raibh Aodh Ruadh taréis báis d'fhághail sa Spáinn. Bhí na Gaedhil fé cois an uair sin. Chuaidh sé i seilbh na gCárthach arís mar léirghimíd gur cáinfhicedh é ar Dhiarmuid Mac Cárthaig i n-aimsir Éirighe Amach na bliadhna 1641.
    Thuit an chuid is mó de'n chaisléan sa bhliadhain 1820 agus cuireadh na clocha ag déanamh an teampaill Protustúnaigh. Tá fotracha an chaisleáin le feiscint ann fós.

Eibhlís Ní Ríordáin
    Drom-na-nGarraí
    Mághchromtha
    ó Thadhg Ó Luasadh (60 bl. d'aois)
    Bainisteoir Uachtarlainne
    Calainn
    Co. Cille Coinnigh
  2. Ár Slánuightheóir agus a Mháthair Ghlórmhar do b'fhéidir ag d'iarraidh déarca. Do chuadar go tig agus d'iarradar lóistín na h-oíche.
    Bhí fear an tighe agus bean an tighe istigh. Do fhreagair bean an tighe an Mhaighdean Ghlórmhar agus dubhairt sí ná raibh ach aon leabaidh acha go luighfeadh síad. Do fhreagair fear an tighe agus dubhairt sé go bhféadfaidís luighe sa cholg.
    Bhí an colg ar cliatháin an tighe. Bhí mná ag tarrac lín san lá roimis sin. D'fhanadar annsan ar feadh na h-oidhche
    Máire Ní Chonchubhair
    Droichead na Toinne, Co. Chorcaí