Scoil: Dún-dá-radharc (uimhir rolla 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Chorcaí

Eibhlís Ní Ríordáin
    Drom-na-ngarraí
    Mághchromtha
    ó Sheán Breathnach O.S.
  2. Is é caisleán Dundáradharc an caislean is cómhgaraighe do'n scoil seo agus cuirimíd a lán spéise ann ar a shon san.
    Deirtear gur b'íad muinntear Uí Fhloinn a thóg i dtosac é agus ba é an caisléan ba dheirinighe a bhí i seilbh achu ar aon chuma mar léirghimíd gur cáinfhicheadh é sa bhliadhain 1578 agus thug an Bhainrioghan Eibhlís do Chormac Mach Thaidhg Mhic Cárthaigh é.
    Tá sé suidhte idir Thuaith na nDromann, áit go dtugtar paróiste Cill na Martar anois agus Mághchromtha, ar dhrom árd fiadhain. Is íad an dháradharc áilne atá le feiscint uaidh ná gleanntán an t-Sulláin ó thuaidh agus abhanntrach na Laoi ó dheas. Dubhairt fear darab ainm Smith, an fear a scriobh Stair Chorcaighe, gur bhuaidh an radharc ó'n gcaisléan ar a bhfeacha sé riamh.
    Do thóg Ó Súileabháin ó sna Sasanaig é i n-ainmsir Cath Cionn t-Sáile agus do thug sé do Chormach Mach Cárthaigh é cun é do chosaint. Do thug Cormach suas é nuair
    Eibhlís Ní Ríordáin
    Drom an Gharraí, Co. Chorcaí