Scoil: Dún-dá-radharc (uimhir rolla 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Chorcaí
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. Is é Naomh Lachtín Naomh dúthchais na paróiste seo.
    Is i gCloich Aonadh baile stáit i lár na paróiste seo a thóg sé a chéad theampall. Níl aon rian na cille ann anois acht nuair a bhíonn an pháirc 'na raibh sé treabhtha.
    Deintear carn mór des na clocha a bhí a dhéanamh. Tá ceithre báirní i gcómhair Uisce Coisrighthe ar claidhe na páirce céadhna. Deirtear gur Lactín féin a dhein iad mar dealbhadóir oilte dob eadh é.
    Bhí cill Naomh Lachtín fé réim go dtí an séamhadh aois déag.
    Is é an ainm a bhí ar an bparóiste seo fadó ná Tuath na nDromann. Tugadh Cill-na-Martar air mar gheall ar na sluaighte mairtíreach a thagadh go Cill Lachtín féachaint an leigheasfaí iad.
    Tá dhá thobar beannuighthe i n-aice le Cill Lachtín. Níl aon t-sruthán ag dul isteach ionta ná ag teacht amach asta acht cómh beag agus bíonn uisce breágh ionta i gcómhnaidhe.
    Bíonn Lá 'le Lachtín ann ar an 19adh lá de Mhí na Márta.
    Thagadh a lán daoine go dtí an sean-