Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean na chómhnaidhe I nDoirín Aluinn fadó, Seana-Mháire a tugtaí uirthi. Bean luath láidir a b'eadh í, ní raibh aon locht na bheathaigh uirthi ach bhí cos bacach aice. Bhí bothán beag aice ar thaobh an bhóthair.
    Bhíodh sí ag dul tímpeall go dtí na tighthe sa comharsanaigh ag sníomh agus ag déanamh cuigne. Bhíodh saghas filidheachta á cheapadh ag Seana Mháire clisteacha cainnte a rithfeadh cuichi nuair ba mhaith léi é. Bhíodh cearca ag Seana-Mháire agus níor thaithn leó cearca Seana Mháire a bheith ag dul isteach ins na pairceanna a bhíodh acu. Ní raibh aon min ag Seana-Mháire dóibh agus dúbhairt sí mar seo:-
    Greadadh is díth ort is déarca
    Ar cearca beaga an tighe seo