Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    eile bacach. Ní bíonn puinn úirlisí ag an dtáiliúr seo cuid díobh, inneal fuaghála, sisúr, miosúr, méaracán, rnáthaidín, iarainn agus cailc.
    Bíonn sé anáirde ar an mbórd agus é ag fuagháil agus a dhá cois costa ar a chéile aige.
    Do bhíodh táilúir ag gábháil tímcheall fadó ar capall iallaite. Táilliúr na Samhna a tugtaí air. D'fhanadh se i dtighthe cúpla lá ag déanamh culaith éadaig do mhuinntir a tíghe. Do chaitheadh an muinntir sin é féin agus a chapall do chothúghadh an fhaid a bheadh sé aca.
  2. Dá mbeadh an deatach a imtheacht amach ar fuaid a tíghe sin cómhartha clagair agus dá mbeadh sé ag dul suas díreach ó'n seimné cómhartha deagh aimsire iseadh é.
    Dá mbeadh an cat ag iompáil a dhroim leis an dteine sin cómhartha sneachtaidh.
    Cómhartha clagair iseadh na corrmhíola