Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    lá san. Nuair a chonnaic an táilliúr an tuille ag teact do ruith sé amach agus anáirde ar chrann. Do ruith an cat anáirde ar crann eile. Do leagadh an ceann ar a raibh an táilliúr agus do bághadh é. Do sguab an tuille an tig léi agus na daoine a bhí ag baint na mona. Tímcheall an ama céadhna táinig tóirneaca mora agus spancanna. Bi tig amhain i mBaile-Múirne agus do dhein sé morán díogbhála do. Do briseadh na fuinneóga agus do dóghadh gach rud dá raibh sa tig ach amhain na pictiuirí beannuighthe.
  2. "Buile luath an Luan nú buile deirneach an tSatairn ní raibh an t-ádh leo riamh".
    "Lomadh an Luan ní bíonn sé buan".
    An fice la deirneach de'n bhliadain deirtear nach ceart rud do dhíol nú do cheannach níor ceart síolta a chur, dul ar thuras na tosnúgadh ar aon ghnó tábhachtach eile.
    La ádhmharach iseadh Aoine an Chéasta
    Donnchadh Ó Céilleachair