Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt buachaillí ansan thiar i gCill Garbháin fadó, agus ní raibh áon obair le déanamh acu. Mar seo lá do dheineadar cómairle chun dul go Shasna feúchaint i b'fhaighdís obair ann. Bhí fear eile na chómhuidhe san áit céadhna, sén ainim a bhí ar ná Seán na Sgithóighe, do bhídís ghá rádh gur thug sé leis lán scithóighe d'airgheadh ó Shashana. Tháinig an bheirt bhuachaill chuige chun fághail amach úaidh conus do bhí ghnóthaí ar siubhal i Sasna. Dubhairt sé leó tá gach aon rud sa cheart i Sasna ach áon rud amháin, agus cadh é an rudh é sin a dúbhradar. Neósfhadh - mé dhíbh é ar seisean tufaídh aire mhait dhíbh féinigh ins na leabhachtha is t-oidhche ann, ariú arsa duine acu, cad na thaobh é sin, neósfadh duit ar san fear. "Tá siadh líonta suas do bhoganaibh, cadh áon saghas rudaí na boghanaibh, arsa ceann des na buachaillí nu bhfuil siadh mór "táid ar seisean tá siadh chómh mór le gearra- gharsún. Sásta leis arsa na buachaillí bainimidh triall as ar aón chuma. An seachtmhain do bhí chúgainn chomáineadar leó fé dhéin Shasna. Nuair a cuadhar ann
    Teangacha
    Diarmuid Ó Duinnín