Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí fheirmeóir thiar ar an nDoire Leathan fádó. Mar seo lá bhí se ag féach caorach ag bun fhaill an t-seana chaisleáin. Do chonaic sé an clucharacháin istig i dtor sgeach. "Chuir amach sparáinín na scillinge chúgham". "Ní chuireadh arsan clucharachán mar níl agam-sa i gcóir deire mo shaoghal ach an sparáinín sin, agus tá a dhóithin saibhris agat-sa ag baile" "Pé saibhris atá agam-sa ag baile, arsan feirmeóir, cur amach sparánín léugham ná scillinge chúgham go fasc ag reantúghadh an bata chuige" "Cuireadh arsan clucarachán agus é ag crith, ach caithir me a bhreith abhaile leat". "Sásta leis arsan feirmeóir, as ásaich a áedhra tú ba dhom." Do rug sé i bhaile é agus bhí se aige ar feadh bliadhna ag aedhracht na mba. Mar seo lá d'iarraid an feirmeóir do'n clucarachán. "A rabhaos riamh i gCarraig an amhaidh ar seiseam" "Ní rabhas arsan clucharachán ach d'airígeas trácht tarais "Cé airíghis ag caint mar geall ar arsan feirmeóir "D'airígheas m'athair arsan clucharachán" "Cadh do bhí aige dhá radh mar gheall ar arsan,
    Diarmuid Ó Duinnín