Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

aon rud a thosnóchaí Dia hAoine ní bhíonn sé abhfad á críochnú.
    Dá labharfadh iasgairí ar mhada ruadh nú ar gadhar ní bheadh an rath leó an lá nú an oidhche sin.
    Dá mbeadh naoidhean á mholadh agat ba cheart seile do chaitheamh air ar eagla go ndéunfa é do mhothúghadh.
    Ba cheart durt teacht amach as an leabaigh san taobh céudna nar chuadhais isteach ann nó ní bheadh aon rath ort i rith an lae sin.
    Ní ceart pinniúr iarta do dhruideamhaint siar.
    Ní ceart ingine do bhearradh Dia Domhnaigh.
    Dá ndeintí na ba do bhualtú oidhche Bealtaine ní féidir toradh na mbó san do bhreith uait ar feadh na bliadhna.
    Dá leagtaí salann ar an mbórd sin cómhartha go mbeadh troid sa tigh.

Fadó do bhíodh liathróid geire na chrochadh i ngach tig agus do géartar anuas smut de anois a's arís chin anlainn do dhéanamh de. Chuaidh beirt fear ón sliabh lá ag deanamh cleamhais i n-aice Corcaigh agus tar-éis greas cainnte do deineadh an té dóibh. Do leagadh amach bórd breágh le h-arán a's cais. Ní raibh ain taithíghe ag duine acu ar an gcáise agus tug a chomrádaighe fé ndeara ná raibh sé ag ithe puinn agus ar sisean. "Ith suas a bráthair arán a's cáise. Agus dúbhairt an fear eile. "Dar fiadh ma's ó'n sliabh féin sinn d'aithneóchaimís geir."

Do bí drathead cláir ag an Muileann fadó agus do téigead na
        1. infreastruchtúr poiblí