Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí

"Fé dheire ghaibh sagart an treó léim sí chuige mar ba ghnáth is dúbhairt
    "Coinneall is coínnleóir ann
    Is cá b'fuil an leath-rann san"
    "Dá n-deinteá t-áithríghe in am
    Ní bheithfá id samhail annsan" arsan sagart. Chómh luath is d'airig sí na focail sin d'imtig sí 'na splannc anáirde sa spéir agus níor cloiseadh thasg ná tuairisg uirthi riomh ó shoin
  2. Mhair File ana ainmidhthe i Sliabh Luachra fadó dárbh ainm Aodhgáin Ua Rathaille. Nuair a bhí sé óg bhí mórán de rachmas agus de mhaóin an t-shaoghail seo aige ach nuair a chuaidh se i gcríonacht bhí sé árd dhealbh. Casadh é go dorus tíghe mhóir lá agus é críondha is an bás ag snámh air. B'é an ainm a bhí ar fhear a' tíghe ná Bailíntín Brúin a bhí tréis léimt isteach i bfeanantas na gCárthach. Thug sé masla no easnóir éigin don fhile agus do ghartuig an file chómh mór san go ndúbhairt sé.
    "Do leathnuig an ciach diacrach tríom sheana chroidhe dúr,
    Ar thaisteal na ndhiabhal iasachta i bfearann Chúinn chúghainn