Scoil: Cnoc an Chuilinn, An Ráth Mhór (uimhir rolla 9871)

Cathair Bhearnach, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Dhuinnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an céád uair aca go léír bheith ináirde staighre in aon tigh seachas an tig mór fairsing in a rabhadar anois.
    Sa deireadh dúbhairt duine aca go dtabharfadh sé fé dul síos. Do léím sé as an leabaidh agus dhein sé amac an doras. Bhí sé ag útamáil sa dorcadas agus cár imthig sé acht isteach i seómra an ime. Bhuail sé a lorga igcoinnibh fircín, agus leag sé cnead as. Annsan d'árduigh sé a chosa go cúramach acht cá cuir sé an céad cos eile acht isteach i bfircín a bhí lán d'im. Ní fhéadfadh sé a chos a bhogadh as agus pé rútáil a dhein sé an chos eile leis isteach i bfircín eile. Bhí sé greamaithe go maith annsan agus thosnuig sé ag béiceadh. D'fhan sinn mar a rabhamar agus ár gcinn fé na h-éadaigh leapthan, ag iarraidh an gáirdihe do mhúcadh. D'airigheamar pleasc mór agus fothrom mar toirneach agus
    John F. Dineen
    Teacher (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)