Scoil: Clanna Caoilte (B.) (uimhir rolla 12286)

Cloich na Coillte, Co. Chorcaí
Ss. Ó Síthe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gualann féin í. Seadh anois ar sé "lean an cuilt a shean-áthair". Bhí ar an sean duine an cuilt a leanamhaint toisc ná tabharfadh an garsún dó i cé go raibh a dhiarradh air. Nuair a srois an garsún abhaile sé an cead rud a dhein sé na rith anuas stair agus an chuilt ar a dhrom aige. D'fhiafruigh a áthair de cad ab'áil leis an chuilt. "Chun í chur i gcoimead i gcóir an ama nuair a bheidh tú am phósadh é thabhairt duit fe mar thugais dod athair féin í arsan garsún. Bé deire an scéil é gur gcoimeádadar an sean-duine sa tig. Cuireadh culaith éadaig nua air agus cuireadh chóir mhaith air leis an chuid eile dá shaol.
  2. Tímpal le céad blían o shoin bhí feirmeóir acfhuinneach 'na chomhnuidhe cois an Daingin agus Mícheál O Muireacharta a b'ainm dó. Bhí triúr inghean aige. Máire a b'ainm don bhean chrionna, Eibhlín an cailín lár agus Áinne
    AT0901: Taming of the Shrew
    Mr John Keohane