Scoil: Clanna Caoilte (B.) (uimhir rolla 12286)

Cloich na Coillte, Co. Chorcaí
Ss. Ó Síthe

Ar an leathanach seo

1. Cúpla céad blíain ó shoin bhí an-chuid franncach ar fuaid an domhain. Bhíodar i Sasana agus i nGearmáin agus i ngach aon tír eile. Bhí cuid mhór díobh i gClanna Caoilthe agus bhídís ar fuaidh na sráide. Bhí na miliúin díobh i Reilg na Cíll Gairibhe agus gan d'ghnó aca ach a' tóch agus a' polladh rómpa. Bhí file darbh ainm Seán o'Collamán na chomhnuidhe i mbarrach Ruadh agus tréis báis d'fhaghail do, bhí sé le cur i Roilg na Cill Gairibhe. Níor raibh aon dúil aige na Franncaig a bheith á ithe agus ceap sé cúpla rann iad d' fhíbirt as an Roilg agus d'éirigh leis. Chuaidh sé go dtí geata na Roilge agus ar se in-árd a chinn ahus a ghutha "Ísbirt na h-Aoine agus an Domhnaig a chuirim ag úr ndíbirt as a gCill seo gur bhfonn míle corp cíordhubh
    I dTeampall Ruis,
    Is fanaidh na gcuibhreann go Samhain an t-suibh. Ní túisge ab focal deire ráidhte aige ná bhrúgh