Scoil: Cill Mhic Abaidh, An Léim (uimhir rolla 11245)

Cill Macaibí, Co. Chorcaí
Seán Ó Donnabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhfeaca sé féin a mháthair an oíche roi is sin, gur lean sí go dtí an doras é, gur aithn sé go maith í agus gur fhéach sí go raibh ana thrioblóíd uirthe agus gur bé a chomhairle féin do (do'n mac) dual agus an Sagart d'feiscint mar gheall uirthe agus Aifreann a chur le na h-anam. Do dhein an mac mar a dubhradh leis agus níor airígheas go bhfeacaidh aoinne ó shoin Sprid Lisín na nArm.
  2. Bhi Lam Mac Liaim ó'n gCnoc Sceach oíche ag teacht abhaile ó aonach Dún mBan Mhuighe. Bhí a athair in éineacht leis. Bhí sé déanach go maith san óidche nuair a thánadar chómh fada le tig tábhairne an Chairn. Thugdadar fé ndeara go raibh solus ann. Dubhart an sean duine go raghadh sé féin isteach go tig a' tábhairne agus go mbeadh deoch aige. Seadh isteac leis agus a mhac chómh maith. Bhí an dorus ar dian leathadh agus solus ar lasadh ach ní fheacadar duine na daonaidhe sa tig ach madra mór dubh i dtaobh istig an