Scoil: Cill Mhic Abaidh, An Léim (uimhir rolla 11245)

Cill Macaibí, Co. Chorcaí
Seán Ó Donnabháin

Do bhí buacaill ann uair amháín. Aodhaire do bheadh é agus do bhí sé amuigh air ná teipfadh riamh air freagra do thabhairt ar aon cheist a cuirfí air. Do chuala Rí na tíre mar gheall air agus do chuir sé scéul chun na bhuachalla teacht chuige agus nuair tháinig sé dubhairt a' Rí leis d a bfeadhfhadh sé freagra do thabhairt ar trí ceisteanna go ndeanfadh sé a thógaint mar a thófadh sé a mhac féin agus go mbeadh sé na cómhnú sa phalás 'na theannta féín. Sín í an chéad ceist do chuir an Rí air.
    "An mó réaltan sa spéir? "Faig leathanach páipéir bháin dom ars an buachaill." Fuair sé an paipéar agus peann agus dubh agus do chuir sé an oiread puínntí ar an bpáipéir gur ar éigin a bhfeadfaí iad d'feicsint ó na chéíle gan trácht ar iad do chomhaireamh. "Tá an oiread réaltan sa spéir ars an buachaill a's tá de phuinntíbh ar an bpáípeár. Comhaireamh iad anois arsa 'sé leis an Rí ach ní féídir leis an Rí na éinne eile é sin do déanamh. Tá go maith ars' an Rí, cuirfeadh ceist eile ort agus si an dara cheist do chuir sé air ná
    "An mó braon uisce a tá sa bhfairrge?
    A Rí arsa an buachaill "ná leog aon braon uisge ar aon abhainn sa domhan isteach sa bhfairrge go dti go mbeidh an cómhaireamh déanta agam agus annsan neósfaidh mé
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Seán Ó Donnabháin