Scoil: Cnoc Sceach, An Léim (uimhir rolla 10603)

Cnoc Sceach, Co. Chorcaí
Ss. Mac Carrthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    and a spring burst forth since known as St BrIgid's Well. and the Island was called Oileán Brighde. At a later date the island fell into possession of one of Cromwell's Soldiers who disliked the name of the Saint on the island and changed it to its present name - Rabbit Island.

told to me by John McCarthy Aughaubrid, Leap
  2. Báille do beadh Donnchadh agus bean cabhartha do beadh Máírín. Do bhí fiacha riththe ag an dreóílín agus chuir fear na bhfiacha an báílle ag tríall air chun proiséas, do sheirbheáíl air. Fuair Donnchadh an proiséas chun i bhreith ag triall ar an dreóílí. Chuaidh sé go mórán tighthe dreoilín agus ní fheadfadh sé á dhéanamh amach ciachu dreóílín acu ba ceart do a sheirbheáil. Thánaig sé abhaile i gcóír na h-oidhche agus a gnó gan déanamh agus d'innis sé a scéal dá bhean agus d'innsis sí dho chá raibh an deoilín na fiacha, mar bhí eolas an dúthaigh mór thímcheall aichi mar bhíódh sí amuigh gach lá is oidhche i dteannta mná a bí