School: Cnoc Sceach, An Léim (roll number 10603)

Cnoc Sceach, Co. Chorcaí
Ss. Mac Carrthaigh

1. (continued from previous page)
    leo ar feadh na h-oidhche go léír. Nuair a bhí briseadh an lae ag teacht thug an capall léím thar dhroichead mó. D'éírig leis teacht slán ar an dtaobh thall, pé scéal é, agus dúbhart sé "Mo chroidhe do léím a sheana bhéím ceachta "mar do mheas se gur raibh an capall i bfuirim ceachta, agus greim aige ar an dá bhéím nuair bhí sé ag teacht thar an droichead. D'imthigh an capall no pé nídh bhí ann nuair a shrois sé an talamh ar an dtaobh thall agus ní fheadfad sé tásg ná tuairisg d'fhághail air, pé áít 'nár imthigh sé.
  2. When St Brigid was touring Ireland, she arrived at the Banks of the Bride - a river near Cill Cré Abbey. There she met a very Holy man told her that he was going to live the life of a Hermit on a lonely island close to Glandore Harbour. She accompanied him to this Island. When they arrived in Myross, they were taken on a boat to this island.
    They travelled round this island. The man felt sad at the absence of fresh water, but St Brigid told him to dig a small hole in the ground and she made the sign of the Cross over it three times