Scoil: Cnoc Sceach, An Léim (uimhir rolla 10603)

Cnoc Sceach, Co. Chorcaí
Ss. Mac Carrthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cuireadh amach sa bfairrge an beirt acu, agus cailleadh Seán O Donncadha agus chuaidh a bhuacaill saor, agus ní bhfuaireadh an tuairisc ar an mbitheannac olc maith na 'naoi. Is amhladh a thug a' sagart droch guidhe éigin do, tá fhios agat; caill a' sagart é nuair a chuaidh sé ró chruaidh air, Well do dhien file béarsa annsan:-
    "Is mó a 'scéal do Clanna Gaedeala'
    Gaill go h-uasal, uaisle a dtraochadh
    Dlighe Shasnna a fháaint in Eirinn."

Trí ficidh blían ó shoin chuala an sceal san ó Pádraig Ó Seanacáin, bhí na cómhnuidhe teas i gCíll Fionáin agus bhí sé féin trí ficidh blian nó deich blian is trí fichidh san am san.
  2. D'airigheas mar gheall ar bhuachaill a bhiodh ag imirt cártaí ingac aon oidhche, agus an oidhche seó bhí sé ag teacht abhaile agus bhí sé ana dhéanach. Bhí sé ag deanamh ar a dhó déág a clog nó leath uair tar éis dó deag, agus bhauil shocraidh mór uime agus bhíódar ag imtheacht thairis ag siubhal cois a chlaide isteach ag iarraidh ealódh uatha, ach do labhair ceann des na marcaig bhí sa t-socraid leis an bhfear bhí len ais. "Bainimíd siubhal as an mbuachaill anocht dubhradar le céile. Dubhradar leis teacht lena gcois. Dubhairt sé ná feadfhadh sé siubhail bhí sé ró tuirseach. Ó dúbhradar leis geóbhaimíd ne capaill duit. Well do fuaireadar saghais éigin capaill dó agus do bhí sé ag marcuigheacht
    Seán Mac Carthaigh