Scoil: Cnoc Sceach, An Léim (uimhir rolla 10603)

Cnoc Sceach, Co. Chorcaí
Ss. Mac Carrthaigh

1. Na Sídheoga ar an nDroichidín
    Bhí fear 'na chómhnuidhe sa léim, thíos ag an gCé, thíos in aice le muileann na léim agus bhí sé ag obair taobh a' phágh do ceann éigin de na Suantonaig bhí sa bhrághaid. Ach pé obair bhí ar siubhal d'fhan sé deannach an oidhche seo', is dóigh liom gurb amhlaidh bhí an oidhche ro-fhluich agus d'fhan sé deannach thall féacaint a' dtiormócadh sé; agus é ag teacht abhaile nuair a thánaig sé cun a' ball go nglaodhann siad an Droicidín air. Bhí an bóthar lán de dhaoine roimis agus píobaire ag seinnt dóibh. Dúbhart ceann acu leis go gcaitheadh sé rinnce agus do sheasamh sé amach agus do rinnc sé an ceannaidhe súghac dóibh. Nuair bhí an rinnce críocnuighthe aige do chur sé a lámh 'na phóca agus do thug sé dá phingin do'n píobaire, agus bhí sé ag imtheacht abhaile, agus dúbhairt ceann acu leis "Stad" aoúbhairt sé
    Seán Mac Cárthaigh
    Achadh Tiobraide Mór, Co. Chorcaí