Scoil: Cill na dTor, Dún Mánmhaí (uimhir rolla 16254)

Cill na dTor, Co. Chorcaí
Pádraig Ó Donnabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bean mhór a bhí ag caitheamh cloch dubh ag siubhal treasna an mhacha. Ní raibh sí ag deanamh aon fhothraim agus bhí sí ag tógaint céim ana fhada. Dubhairt Seana Brighid paidir ós áird agus le na linn sin mhuchaidh an solas agus d'imthig an bhean as radharc.
  2. Sa tsean aimsear deirtear go mbíodh taidhbisí ann. Ní fheadar an domhan an fíor é sin. D'airigheas a lán sgeul i dtaob na dtaidhbisí. Nuair a bhí mo shean mháthair i na beathaidh d'innis sí morán sgeul dom. Ceapaim dá bhfeicinn cuid de's na rudaí a chonnaic sí agus dá n-airiginn na rudaí a airig sí go bhfaghainn bás leis an sgrannradh. Bhíos óg nuair fuair sí bás ach mar sin féin cuimhnighim ar a lán rud a d'innis sí dom. Is