Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí cailleach i na cómhnuidhe i mBarrluinn ar thaobh an bhóthair. Deirtear go raibh go raibh sí ábalta ar alán galar do leigheas le cleas. Síle Crúbaí a tugtaí uirte. Níl acht a tig ann anois.
    Tímcheall 30 bliadhain tar éis a bás bhí fear ag tiomáint bó go aonach abhí i mBeanntraighe. Bhí sé roim na mbó agus bhí cúpla fear eile i na ndhiaidh. Am mhairbh na hoidhche a bhí ann. Nuair a tháinig sé go dtí Tig Síle Crúbaí, mar siné an ainm atá fós ar an dtig, tháinig scamall dubh tiugh trom tímcheall air agus ní fheadfadh sé aon rud a dhéanamh ná a fheiscint. Annsan tháinig meádhchaint uathbhásach ar a ghuailnibh agus dfhan sé air an fhaid a bhí sé ag siubhal tímcheall dhá chéad slat. Tá sruthán bheag ag dul treasna an bhóthair tímcheall dhá chéad slat shíos ón gcabhlach agus tá droichead beag ós a chionn. Nuair a tháinig an fear go dtí an droichead d'imtig an scamall agus an méadhchaint.
    Oidhche eile do bhí fear ag teacht ó aonach abhí i mBeanntraighe ar a naoi
    Tadhg Ó Cróinín