Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Tímcheall fiche bliadhan ó shoin bhí fear na cómhnaidhe i Árd na gCaiseal. Ana tíoránach do beadh é. Nuair a fuair sé bás cuireadh i áit dorcha i naice a thighe féin é. Cídhtí go minic na dhiadh sin é.
    Aon oidhche amháin a bhí daoine ag gearra crainn chun é bhreith leó. Tháinig an duine marbh agus do shuidh sé ar an gcrann. Tháinig eagla ar na daoine agus theitheadar.
    Bíodh eagla ar gach aoine dul i naice na háite is doidhche. Lá amháin chuaidh sagart go dtí an uaig agus do bheannuig sé í. Annsan dúbhairt sé "Fan annsan anois". Ní fheacathas riamh ó shoin é.
    Seán Ó Laoghaire
    An Muileann Mór, Co. Chorcaí