Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear tímcheall na h-áite seo fadó agus Tadhg na Spriach abainn do. Do thabharfhadh sé fé aon tsaghas ruda a dheanamh.
    Lá amháin tháinig fear chuige go raibh tinneas fiacal air chun an fiacal do tharrac. D'imthig Tadhg agus fuar sé tead agus chuir sé tímcheall an fhiacail é agus do tharrac. Tháinig an fiacal.
    "Ó a Thaidhg, A Thaidhg" ars an duine bocht, "níor tharraicís an ceann ceart.""Bog breágh a dhuine" arsa Tadhg "nílim ach ag réidhteach chuige." Do léim an duine bocht agus amach an doras leis agus seo fé dhéin a thíghe féin é ag sgreadaig agus ag liúraig agus geallaim dhuit nár tháinig sé go Tadhg a thuille.
    Donnchadh Mac Craith
    Ard na Cloiche, Co. Chorcaí