Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin do mhair cailín crosta timcheall na h-áite seo, agus bhíodh sí ag Mhagadg fé gach aoinne a thagadh chun tíghe a h-athar.
    Fe dheireadh tugadh go háit eigin fiadhan í agus d'fhágadh ann í go raib tamall maith aimsire caithte agus i ndeireadh na h-aimsire sin d'ealaig sí. Deallaig sí ón áit sin ar fad af as go brách léi.
    Tháinig sí abhaile ach níor aithin aoinne í, bhí sí cómh fhada san as an áit. Níor bfada sa bhaile dhí nuair a mairbh sí duine, ach sa dheire do marbhuígheadh í fein.
    Annsan do [?] a sprid shuas ar bárr an chnoic i náit ar a ghlaidhtar Carraig an Eidhneáin air. Tar éis tamaill do cuir Sagart deire léi.
    Murt Mac Cárthaigh
    Cuar Uí Chomáin, Co. Chorcaí