Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

1. (gan teideal)

Inaice Teampaillín Fiachna le hais Bóthar Léim an t-Sagairt, an cuid de atá i gCiarraige tá poll i gcarraig agus tá cloch chruinn istig sa pholl.

Inaice Teampaillín Fiachna le hais Bóthar Léim an t-Sagairt, an cuid de atá i gCiarraige tá poll i gcarraig agus tá cloch chruinn istig sa pholl.
    Do leigheasfeadh an chloch sin daoine a bíodh tinn agus do thógadh daoine leó í ach do thagadh sí tar n-ais airís pé áit a mbearfaí í.
    Aon uair amháin d'airig máirnaolach na thaobh, agus tháinig sé chun na h-áite agus tai[?] thug sé leis í. Annsan chuaidh sé isteach i luing agus amach chun fairrge leis. Do cheap sé annsan na féadfhadh an chloch teacht thar nais ach bhí sí thar nais arís an lá na dhiadh san.
    Aon uair amháin do thóg feirmeóir leis í chun beithidheach leis a - bhí breóighte a leigheas. Nuair a thug sé thar nais í do ceangladh sa pholl í agus tá sí ann ó shoin.
      1. cleachtas an leighis
    Seán O Laoghaire