Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Tímcheall caogadh blian ó shoin bhí fear agus a bhean 'na gcómhnuidhe timcheall na h-áite seo. Aon oidhche amháin fuair an bhean bás. Tháinig alán daoine chun na sochraide.
    Bhí beirt ag dul abhaile nuair a chonnacadar púca ar an mbóthar. Do leím sé thar an gclaidhe agus isteach i gcumar leis, agus ó shoin i leith glaodhtar Cumar a' Phúca ar an áit.
    Lá amháin bhí fear ag baint aitin in aice na h-áite, agus d'airig sé an cheól istig san chumar. Chuaidh sé chun na h-áite agus d'fheuch sé isteach agus chonnaic sé alán daoine beaga istig ann ag rínnce.
    Celestín Ua Ceócháin, Cúr Uí Choimeád
    Celestín Ua Ceócháin