Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Tá lios i nDoire na Cille tímcheall míle goleith ón scoil seo. Bhí sé ceapaithe sa t-se [?] saoghal gur ab áit ana uaigneach é bheith tímceall an leasa san ist oidhche, mar bhí sé raidhte go mbíodh spóirt agus caitheamh aimsire ag na púcaí istig ann.
    Do bhí buachaill ana spóirtamhail dár a ainim do Diarmuid Ua Déagha na chómhnuidhe in aice an leasa san tímcheall ceud blian ó shoin. Do theigheadh se isteach sa lios go h-ana mhinic agus bíodh se ag rinnce ann. Do thagadh sé abhaile i ndeire na h-oidhche a meisge. Do bhíodh saghas díghe istig acu beóir a dhuineadh múintir an leasa. D'ól an buachaill úd alan de oidhche amhain. Tháinig abhaile agus níor mhair se ach seachtmhain. Dúbhairt na cómharsain go léir gur ab amhlaid do scuabadh é.
    Pádruig Ua h-Úrdail
    An Muileann Mór, Co. Chorcaí