Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí an scoil ba shine tímcheall na h-áite seo suidhte i Muillean Mór tímpeall míle ón scoil seo. Do bhí múinteóir darab ainim do Murt Ua Séaghadh ag múineadh ann. Tá suas le ceithre ficheadh blian ó bhí an fear san ag múineadh ann, agus bé an págh a bhí aige dá fhághail n[?] scilling sa ráithe ó gach sgoláire.
    Ball mór sgoláirí ab eadh Cúm-Thóla an uair sin agus bhí alán scoláirí ag teacht go dtí an scoile sin agus bhí an máighistir scoile ana shásta leis féin. Do theigheadh sé ó thig go tig gach oidhche chun lóistín d'fhághail.
    Tímcheall trí blian ó shoin do deineadh beárna san áit na raibh an scoil agus do leagadh an scoil.
    Nuair a bhí an scoil ann agus na scoláirí ag teacht ann ní fheadfhaidís dul thar an triamhadh ranng ach mar sin féin do bhíodar go h-ana chliste.
        1. foirgnimh
    Pádruig Ua h-Úrdail