School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Uair amháin tímcheall cead bliadhain ó shoin bhí muileann shuas i gCúm Theóla in áit dárb b'ainm Mil Big, tímcheall míle ó'n scoil seo. An fear gurnleis an muileann bhí sé na chómhnaidhe i gCorcaig.
    An uair sin ba ghnáthach corp duine do chaitheamh isteach san muileann sar a gcuirtí ar siubhal é.
    Bhí fear aimsire ag an bhfear i gCorcaig agus aon lá amháin thug sé leitir do chun é do thabhairt go dtí an maor a bhí ag tabhairt aire do'n muileann i gCúm-Theóla. Sé an rud a bhí ins an litir ná an buachaill aimsire do chaitheamh isteach sa mhuileann. Ach ní raibh a fhios san ag an mbuachaill agus as go bráth leis ar a theachtaireacht. Bhí capall maith aige agus bhí sé ag cuir an bhóthair de go tapaig.
    Taréis imeacht leathmhíle dho, do thuit sé de'n chapall agus do briseadh cos leis. Bhí sé ar thaobh an bhóthair ar feag abhfad agus bé an céad duine do thainig air ná mac a mhaistir. Nuair airig an mac a sgeal dubhairt
    Seán Ua Drisceóil
    Snámh, Co. Chorcaí