Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Fadó sa t-sean shaoghal ní fheadfaí corp a chur sa roilig gan fód d'fhagháil ar dtúis ón seanntóir. B'shin páirc áirithe a bhíodh go minic abhfad ón roilig. Bhí a sheanntóir féin ag gach roilig.
    Bhí an seanntóir a bhí ag Cíll Mac Camóg i bpáirc i gCúr Lom tímcheall ceithre míle ón roilig. Bhí an seanntóir a bhí ag Ceann Mara i Neidín i bpáirc sa Bhaile Nua i mBeanntraighe. Bhíodar san tímcheall fiche míle ón a chéile. Bhí seanntóir Árd na mBráthar i mBeanntraighe i bpáirc taobh thiar de Neidín, agus Garraidhe Mhurrachadh le h-ais tig an mharragaidh i mBeanntraighe bhí a seanntóir i bpáirc i nDrom Dhá Liag. Roilig Caitiliceach ab ead Garraidhe Mhurrachadh an uair sin go dtí gur thóg na Sasanaig chúcha féin é. Tá suas le dhá cheud bhlian ó bhí an nós sin ag na daoine. Do bhí sean rádh ann an uair sin, "díolfhadh ar an bhfód thú" agus sé an brígh a bhí leis ná, go ndíolfaí duine cómh macánta agus a díolfaí as fód na seanntórach.
    Pádruig Ua h-Úrdail
    An Muileann Mór, Co. Chorcaí