Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear tímcheall na háite seo fadó agus ní théigheadh sé ar Aifrionn in aon chor mar bhí an bríste a bhí aige ró stracaighthe. Dubhairt an sagart-paróiste leis go dtabharfadh sé bríste dó ar choinghioll go raghadh sé ar Aifrionn nuair a bheadh an bríste aige.
    Bhí an fear sásta agus do fuair sé an bríste. Do chuir sé air é agus bhí sé trí órlaighe ró-fhada. Nuair a tháinig sé abhaile dubhairt sé le na mhnaoi trí órlaighe a bhaint de'n bhríste. Ní raibh d'uain ag bean an tíghe é a dheunamh agus dubhairt sí le na beirt ingín é a dheunamh. Níor chuimhigheadar san ar agus chuadar a chodhladh gan é a dheunamh. Níor chuimhnig bean an tighe ar an mbríste go dtí tímcheall a dó dheug a chlog san oidhche.
    Bhí eagla uirthi go mbeadh fear an tighe ar buile ar maidin nuair ná bheadh an bríste socruighthe. D'eirig sí. Tháinig sí anuas an staighre i gan fhios do gach aoinne agus bhain sí trí órlaighe de'n bhríste agus chuaidh sí a chodhladh airís.
    Uair a chluig na dhiadh san, do eirig an cead inghín agus bhain sí trí órlaighe eile de'n bhríste.
    Riobárd Ua Drisceóil