Scoil: Barrlinn

Inse an Airchinn, Co. Chorcaí
Máire Ní Chruadhlaoich

Ar an leathanach seo

1. Fadó deintí lín-eadach i mBárlilnn ins gach tig, - agus seo é an caoi in a ndeintí é. Cuirtí an síol ins an Earrach, agus targaintí é ins an bhfóghmhar. Deintí é do cheangal annsan i bpunanna beaga agus deintí stucaí de, Deintí é do phorthughadh i bpoll uisge, agus deintí é d'fágaint ann cun é do stathad ar feadh cupla lá. Deintí é do leagadh amach i bpáirch cun é do bhánú. Cuirtí ar rácam é - sin cloch garbh, agus buailtí é le tuairgín cun é do déanamh lag. Deintí é do tharrach le thluth annsan agus annsan déintí é do smídh sé sin é do tharrach ath-uair.
    Eibhlín Ní Chróinín