Scoil: Barrlinn

Inse an Airchinn, Co. Chorcaí
Máire Ní Chruadhlaoich

1. (gan teideal)

Bhí ógánach ann go raibh nós aige fanamhaint amuigh go déidheanach san oidhce, ag imirt cártaí agus mar sin de.

Bhí ógánach ann go raibh nós aige fanamhaint amuigh go déidheanach san oidhce, ag imirt cártaí agus mar sin de. Oidhche dá raibh sé ag teacht abhaile i ndeire na h-oidhche, tháinig sé suas le ceathrar ag iomcharh cómhra. Chuaidh sé cúcha. "Tabharfad-sa conghnamh díbh" ar seisean. "Amach le duine agaibh" Leigeadh an comhra annsan do agus bhí an ceathrar imthighthe. Chuir sé ar a dhrom é agus abhaile leis cuig a bhaile féin. Chuir sé síos é i lár na cistineach. D'osgail sé í agus cad a bhí ann act oigbhean bhreagh agus í 'na codhladh acht níor fhéad sé í do múchadh.
    Chuir sé fios ar an sagart agus do dhúisig seisean í agus chuir sé iacaibh uirthí labhairt
    Dinnis sé dóibh cerbh'í agus cad as í. Bhí an seoladh na mílte ón áit 'na rabhadar Chuaidh an t-ógánach go dtí an áit gan aon mhoill agus d'fan an cailín len' a mháthair, Nuair a srois sé an tigh, bhí socradh ag
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Séamus Mac Coitir
    81
    Gairm bheatha
    Saor cloiche (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Doire na Fuinseann, Co. Chorcaí