Scoil: Réidhleán (Measctha), Áth an Chóiste

Réileán, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Buachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chuir sé an glas air. Ansan chuir sé an t-eochair in a phóca agus ghluais sé air. Ní raibh sé ibhfad ó'n dtig nuair tháinig an cailín aimsire in a dhiaidh. Dubhairt sí leis "Níor fhágais an eochair agam agus ní bheidh aon nidh le n-ithe agam chun dinnéir" "Ní fiú dínnéar d'ithe" ars' an fear leí "beidh ocras ort airís i gceann cúpla uair"
  2. Chailleadh bean Thaidhg de h-Óra agus cúig bliadhna in a diaidh fuair sé féin bás. Chuaidh Tadhg go dtí Geata na bhFlathas, a's bhí sé ag cuir féin in-iúl do Pheadar Naomhtha, nuair d'airig sé caint mná istig. "Cia h-í seo ag caint a Pheadar Naomhtha" ar seisean. "Sí do bhean atá ag fanamhaint leat" arsa Peadar Naomtha. "Mo chruagh go deo mé" arsa Tadhg. "Fiche bliadhain a chaitheas na teannta" "agus 'ó'n diabhai mé má caithim bliadhain eile leí"
  3. Bhí gasra saighdúir bailighthe timcheall na teinead oidhche t'réis catha. Bhíodar ag cainnt agus gach aoinne acu ag cur síos ar a gaisge féin.
    Tárla amadán in a measg, a's bhí sé ag éisteacht leis an gcainnt. "Eiríghidh as" "is feárr mo gniomhartha ná gaisge aoinne agaibh. " "D'fheacadar ar a chéile