Scoil: Maghcromtha (B.)

Maigh Chromtha, Co. Chorcaí
Pádraig Ó Deasmhumhna

Ar an leathanach seo

1. Bliadhanta ó shoin bhíodh tobar i Mágh-Sean-Glais agus bhí iasg ‘na comnuidhe ann agus deirtí go mbeadh mí-ádh ar an duine a bhéarfadh ar an iasg san.
    Bhí Protastúnaig ‘na gcomnuidhe in aice na háite sin agus gheibheidís a cuid uisge ón tobar sin. Gach lá nuair a théigeadh siad go dtí an tobar chun an uisce d’fagháil bhiodh siad ag iarraidh ar an iasg, ach do theip ortha.
    Lá amháin chuaidh duine aca go dtí an tobar chun an iasg d’fagháil. Taréis tamaill maith d’eirig léis agus do mhairbh sé an iasg. San lá céadhna dith sé an iasg. Ar an oidhce sin tharraingeadar an uisce i gcómhair an tae. Lionadh an citeal agus cuireadh ar an teine é.
    D’fanadar go ceann dhá uair nó mar sin ach do theip ortha é bheirbhiú mar bhí an mí-adh ortha. Annsan thógadar an t-uisce amach as an gciteal agus dóladar é agus fuaradar go léir bás.
    Seán Ua Conchubhar