Scoil: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (uimhir rolla 10047)

Maigh Chromtha, Co. Chorcaí
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Tógtha ó mhac-leabair [?], macsamhuil láimhsgríbhíne an bhráthar Mícheál Ó Cléirigh - Cóib do thóg sé, mar a dhein sé féin an deire na beatha sa, ó leabhar meamruim le Dómhnall Ó Duinín, agus do sgribh se "[?] anueint na mbráthar, [?]iccorgaigh", a Meitheamn na blíadhna 1629. -
    Aithsgríobhtha le Padraic Stúndún, ó gCorcaig, Samhuin, A.D. 1893.
    The following Life of Saint Finbarr was obtained by The Revd. P. Hurley, P.P. of Inchigeela, photographed from the lives of the Irish Saints, in the Burgundian Library at Brussels, written by Michael O Clery, one of the "Four Masters". In a short note at the termination, O Clery states that he wrote this life of St. Finbar in the friars' convent at Cork in June of the year 1629, and that he took it from a vellum book, the property of Daniel Dinneen. - Now transcribed and translated by Patrick Stanton of Cork, in November of the year 1893.
  2. Cap. 1.
    Mobharri din da Cónachtaibh, do íar [?] do chlánaibh bríain Mc. Eachaidh [?] .i. [is é sin] bairri Mc Amairgin, Mc Duibh Duibhne, Mc Airt, Mc Cárthaind, Mc Flaind, Mc Nin Déadha, Mc Briáin, Mc Eachaidh Múighmheadhain. Táinic íarraidh cenél agus bunadh an tí [?] barri a críachabh cónacht; gur ghabh forba agus feasántas ind achth Durbean i [?] múscráighe múine. Is án sin bai baile ag Amairgin Ócc, athair bairri Taimirgin sin din fágabhai amhra hé, agus is he fa prímhgobha do rígh Raithlén an tan sin .i. Da Thíghearnach Mc Aodha [?]