School: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (roll number 10047)

Maigh Chromtha, Co. Chorcaí
Na Siúracha

1. (continued from previous page)
    dhein chonnaich sí fear mór caol árd agus é ag déanamh uirthe. Rith sí abhaile cómh tapaidh agus a bhí in a cosaibh agus d'innis sí an sgéal.
    Tháinigh muinntir an tighe in aonfheacht léi annsan agus do chuarduigheadar an áit go léir ach mo léir! ní raibh taisc ná tuairsc de le feiscint.
  2. Má léighmíd stair na h-Eaglaise agus beatha na Naomh, chimíd nach annamh a deintear tagairt do Mhuscraidhe Uí Fhloinn ann. Maghchromtha féin tá sé cionnaithe fá chomairce Naomh Cholmáin; thiar sa Gugán a bhí Naomh Fionnbarr ach an fhaid is atá an Laoi ag shnígheadh in ngiorracht do Mhaghchromtha, ní scarfaidh a ainm uaidh. Ach b'iad Naomh Lachtín agus Naomh Gobnait ba mhó a d'fhág a riain 'na ndiaidh sa cheanntar. Níor bhain ceachtar díobh leis an mbaile féin ach taisbeánann sé cómh dúthrachtach dílis is a d'oibríodar ar son Dé sa timcheallacht, go bhfuil a h-ainmneacha in áirde ag gach éinne sa bhaile de bhárr a naomhthacht.
    Ban-phrionnsa ón' Iarthar do b'eadh Gobnait
    Cáit Ní Bhuachalla