Scoil: Clochar na Trócaire, Maghcromtha

Maigh Chromtha, Co. Chorcaí
Na Siúracha

timpall trí troighthe déag ar leithead agus d'éaluigh sé. Glaodtar "Léim an Fhiaidh" air leis.
    Baineann beagán staruidheachta leis an áit seo. Troideadh cath fuilteach ann timapall an bhliadhain 1847. Glaodhtar "Cat Céim an Fiaidh" air. Is tagarit do'n chat seo i n-amhrán go bhfuil ainm na h-áite áite air. Dhein bean-fhile an t-amhrán so agus mórán eiel mar aon leis. Máire Ní Laoghaire b'ainm di ní tugtar "Máire Bhuidhe" mar leas-ainm uirri. Ní ró-fhada ó'n áit a bhí a tig comhnuighthe. Bhí na Sasanaigh ar thaobh agus na h-Éireannaigh ar an dtaobh eile. Marbhuigheadh fear gurb' ainm dó Smith (?) agus Sasanach a b'eadh é. Cuireadh is seana phort é an chéad oidhche. Bhí eagla ortha go sgéithfeadh duine éigin agus tógadh an corp agus rugadh ó thuaidh é go Muinn Fliuch agus cuireadh ann é. Tugtar "Muinn na Biorraidhe" mar ainm air. Fuair na saighdúirí amach mar gheall air agus dheineadar d'fiacaibh ar fear éigin é thóghaint. An poll as ar tóghadh é bíonn rud iongantach ag baint leis, mar dathuigheann an t-uisge éadaigh buidhe. Áit ana fliuch iseadh é agus tá clúmairt maith ann. Cheap file éigin an dán so
    Gobnait Níc Chárthaigh
    Códrom, Co. Chorcaí