School: Clochar na Trócaire, Maghcromtha

Maigh Chromtha, Co. Chorcaí
Na Siúracha

1. Bhí Diarmuid a' dul go dtí an Stations lá agus bhí na Sagairt 'na dhiaidh ar an mbóthar. Bhí Sagart óg ann ná raibh aon aithne aige a Dhiarmuid. D'fhiafuigh sé de'n Sagart Paróiste cé h-é féin.
    D'innis sé dho cad é an sórt é "Agus is fearra dhuit gabháil thairis agus leigint do", ar seisean. "Go deimhin ní leigfead, cuirfidh mé ceist chuige", ars an Sagart óg.
    Nuair a tháinig sé suas leis bheannuig sé dho. "Dia is Muire Dhuit, a dhuine mhoir", ar seisean. Bhí Diarmuid ana árd is ramhar, agus bhí drún air annsan mar bhí sé ag dul i n-aois.
    Dhírig sé é féin suas, is d'fhéach sé suas, ar an Sagart a bhí ag marcuigheacht ar chapall.
    Eibhlín Ní Líonsaig