Scoil: Clochar na Trócaire, Maghcromtha

Maigh Chromtha, Co. Chorcaí
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Bhí Eogan Ruadh ag gabháil an bóthar lá i- n-aice Magh Cromhtha. Chonnaic sé fear ag cur coirce, agus ós rud é go raibh ocras air chuaidh sé isteach sa pháirc. Shíl sé go ndéurfadh an feirmeóir leis greim le n-ithe a bheith aige ar dtúis, acht níor dhubhairt. Nuair dubhairt Eóghan go gcuideóchadh sé leis bhí an feirmeóir sásta. Thug sé buicéad coirce dho agus dubhairt leis bheith á scaipeadh. Nuair a thóg Eóghan an chéad dorn, bhí fearg air agus seo mar adubhairt :- A haon gan séan ná rath ort mar iomaire ghuirt, An Dara h-aon, go léir ná tagair-sé tuigh, An tríomhadh h-aon, léan agus scaip do shliocht agus an ceathramh adh h-aon, caor go leagaidh do thig. Chaith sé an buicéid uaidh agus d'imthigh se leis.