Scoil: Seana-chaiseal, Maghcromtha (uimhir rolla 12510)

Seanchaiseal, Co. Chorcaí

1. (gan teideal) (ar lean)

Is mó sceil innstear tímcheall na háite seo mar gheall ar na fir láidre a bhí ann fadó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Scéal mar gheall ar na 'daoine maithe'.
    Fadó timpeall fichead nó troichad bliain ó shon rachaidh na feirimeóirí go Corcaigh le na gcuid ime, agus is le capall agus cairt a thogaídís é mar ní raibh aon mótar nó gluaisteán aca. Is mó súil a ufasach a innstear mar gheall ar na "daoine maithe" ag teacht ag iarradh an t-im a thógaint uacha dóibh féin. Sgaul dhon iasgthas seo is siad an sgual seo a leanas.
    Uair amháin, d'fhán feirmeoír "Carraig Na Corra" ian dul go Corraigh le céad méadhaince ime. capall agus cairt a bí aige. d'fhág sé an áit ar a sé a chlog san tráthnóna chun bheith i gCorrcaigh ar a huacahr ar maidin. Ar a h-aon déag bí sé ag dul thar 'Inniscartha'. ar an taobh siar de Inniscartha bíodh stábla agus an oiche seo, ionnaic an fear ag mór lóiscín in aice leis. Ní fhaca sé an tig seo roimhe sin riamh. Chun é a d'feiscint go minic, chuir sé an capall isteach san stábla, agus
  2. Fadó tímcheal fichead nó triochad blian ó shoin teigheadh na feirmeóirí go Corcaigh le na gcuid ime, agus is le capall agus cairt a thógáidís é mar ní raibh aon mótor nó gluaisteán aca. Is mó sgeul uathbhásach a innstear mar gheall ar na "daoine maithe" ag teacht id iarraidh an t-ím do thógaint dóibh féin. Sgeul do'n tsaghas seo is eadh an sgeul seo a leanas.
    Uair amháin, d'fhág feirmeóir "Carraig Na Corra" chun dul go Corcaigh le cead meádhchaint ime. Capall agus cairt a bhí aige. D'fhág sé an tigh ar a sé a chlog san tráthnóna chun bheith i gCorcaig ar a cheatha'r ar maidin. Ar an dtaobh shiar de Inniscartha bhíodh stábla, agus an oidhche seo, chonnaic an fear tigh mór lóistín in aice leis. Ní fhaca sé an tig seo roimhe sin riamh. Chun é d'fheiscint go maith, chuir sé an capall isteach san stábla, agus