Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

amach.
    Do bheannuig an seana-fear do fhear a' tighe agus do thosnuigheadar ar cainnt leó agus do chuaidh bean a' tighe ag déanamh a obhair féin.
    Do bhíodar ag cainnt ar feadh tamaill mhaith ar na ba agus ar gach aon rud eile ar lic an doras.
    Ansan do thosnuig an sean-duine ag cainnt ar na ba agus do tháinig áthas a chroidhe ar fear a' tighe ansan. Mar do bhí fhios aige go raibh sé suas le rud éigin foghanta a dhéanamh dho.
    D'iarraidh an seana-duine do fhear a' tighe áiris cupán bainne a thabhairt do ach dubhairt sé ná raibh aon bainne aige ach bainne slach. Do thug sé cupán bainne slach do agus do chuir an seana-duine chun a bhéal é ach níor ól sé é ach do thug sé do fhear a' tighe é agus dubhairt sé leis é caitheamh isteach sa teine
    Siobhán Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Chorcaí