Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí na gcomnuide i gCúil Aodha fadó fear breágh macánta ciallmar agus do bhí feirm mór talamh aige a fuair sé ó'n na h-áthair nuair a bhí sé ag fághail bháis.
    Do bhí sé phósta leis agus do triúir nó ceathrar do cluinne aige agus ní raibh aon cailín in-aon-chor aige mar an cailín beag a bhí aige do fuair bás nuair a bhí sí cúpla mblian agus ní raibh aon cailín eile acu.
    Do bhí stoc mhór do ba [?]bainne aige agus do bhí sé ana saidbhir ar fád.
    Do bhí ana-feirm talaimh aige [?]agus do bhí na ba go léir an [?] cómh mhaith leis an talamh nó níos fearr agus do bhíodh sé ag maoidheamh as bha gach aon lá
    Siobhán Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Chorcaí