Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh ach aon inghean amháin aice in-aonfheacht leí ach do bhí triúr nó ceathrar eile acu aice ach níor thánadar san riamh go dtí Carraig an Ime.
    D'fan an inghean san áit ceana agus ná raibh sí agus ní labharfhad aoinne de's na comharsain leí agus ní labharfhad sí sin leó ach cómh beag agus ní labharfhad sí leis an sagart in-aon-chor.
    Níor chuaidh sí go dtí aon faoistin ach cómh beag. D'imthig sí as an áit ar fad agus tar-éis cúpla mbliadhain agus ní raibh fhios ag aoinne cár imthig sí ná níor chuaidh aoinne ag [?] ag chur a thuarisge ach cómh beag leis.
    Do bhíodh aon bó amháin acu agus do dhéanfhaidís níos mó ime in-aon tseachtmhain amháin agus do dheanfhad se níos mó bainne
    Máire Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Chorcaí