Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do bhí sé ag siubhal ar feadh abfad agus do cuineamh sé ar seift agus dubhairt sé leis féin go catfead sé isteach san abhainn.
    Fé dheire do tháínig sé isteach go dtí abhainn mór agus do caith iad go léir isteach ann agus an mála leis. Do bhiodar ag sgreadiugh agus ag [?]leimrig agus gach aon rud.
    Do rith sé abhaile agus do bhí ana athas air gur dhein sé é agus go raibh siad imighthe uaigh. Do bhí seachtmain imighthe agus d'innis sé do thinnceir é agus níor creid an tinnceir é in-aon-chor.
    An oidhche sin do chuaidh se go dtí tig éigin ag sgoruideacht agus do bhí alan daoine ann idir óg agus aosta agus d'innis sé doibh é ach níor creideadar é in aon chor agus do bhíodar go leir ar buille agus do bhíodar cun é do marbughadh agus d'innis siad do na daoine eile é.
    Brigid Ní Iarfhlaithe
    P. Ó Luasaigh