Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí ana bhrón ar ansan agus ansan nuair a tháinig an lá amáirig agus do chuadar ag obair agus do fuaireadar dhá púnt an duine agus nuair a tháinig an tráthnóna do bhíodar go léir sásta ansan.
    Ansan nuair a bhíodar ag dul ó'n d'thig agus do chuadar isteach id'tig tabhairne agus d'fanadar ann ar feadh ab'fad. Ansan do óladar agus d'óladar agus do bhíodar ar leat mheisge nuair a bhíodar ag teacht amach as san oidhche.
    Nuair a chuadar go dtí áit éigin de'n bhóthar agus do connaicheadar lios úatha agus dúbharadar go raighidís ann chun é d'fheisgint.
    D'imthigheadar ansan agus do thánadar go dtí an lios agus do connaiceadar mórán rudaí beaga agus do bhí ionghnadh ortha agus do labhair fear beag agus dúbhairt sé "cad é an maith atá ionaibh innis do'm é." Do labhair an té a b'óige acu agus dúbhairt sé táim um fhear saidhbhir agus
    Brigid Ní Iarfhlaithe
    P. Ó Luasaigh