Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

fuair sí an tarna buille.
    Nuair a tháinig sí as an laige ní raibh fhios aice cá raibh sí agus ní raibh aon ciall aice agus níor dheineadar aon ionghnadh dhi. Ní raibh fhios aice féin cad a bhí uirthe agus do bhí sí ana lag mar níor ith sí aon béile ceart le fadha roimis sin.
    Níor ghlac aon duine des na piléirí aon truagh dhi mar is minic roimis sin a chonnaiceadar daoine mar sin. Fé dheire dubhairt an guistís léi go bhféadfhadh sí dul abhaile an oidhche sin cun slán d'fhágaint ag Siobhán dá ma mhaith léi. Do chuaidh sí abhaile agus nuair a chonnaic Nóra ag teacht í do bhí ana ionghnadh uirthe.
    Do bhí Siobhán ana thanaidhe agus do bhí eagla uirthe roimis agus do cheap sí nár b'í a driofúr a bhí ann in-aon-chor gur b'amhlaidh a bhí a driofúr sa príosún nó i n-áit éigin nó gur b'amhlaidh a mharbhuighead ann í.
    Máire Ní Chríodáin
    Máire Bean Uí Chríodáin